Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:29

Merk je dat je steeds vervelendere nek-, schouder- en rugklachten ontwikkelt op je werk? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Je besteedt immers vaak meer wakkere uren op je werkplek dan thuis. Om ernstige fysieke klachten tegen te gaan of te verminderen, kun je ervoor kiezen om ‘ergonomischer’ te gaan werken. Maar wat is dat ergonomische werken dan?

 

Wat is ergonomisch werken?

Het vakgebied van de ergonomie probeert de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het algeheel functioneren van de mens op de werkplek te bevorderen (Wikipedia) door een betere inrichting van de werkplek of werkomgeving.

Door goed voor je houding, lichaam en beweging te zorgen, voorkom je dat je straks meerdere keren per maand bij de fysiotherapeut loopt. In dit artikel lees je welke voordelen er aan ergonomisch werken zitten en lees je uit wat voor verschillende ergonomische kantoormeubelen je allemaal kunt kiezen. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen, zeker als je het merendeel van je week zittend werk verricht.

 

Welke voordelen zitten eraan ergonomisch werken?

Ergonomisch werken wordt steeds belangrijker, omdat mensen steeds meer zittend werk EN beeldscherm werk doen. Eén van de belangrijkste quick wins op het gebied van ergonomische werken is dan ook minder rugklachten dankzij de juiste bureaustoel. Wanneer je in de juiste werkhouding aan de slag kunt, zal je lichaam gezond blijven. Dit betekent dat je minder snel ziek bent en afwezig bent op het werk. Je baas heeft veel meer aan je en je kunt ook nog eens zonder pijn werken. Pijnloos werken en gezond personeel zorgt voor een vrolijke, gemotiveerde en efficiënter werkende groep mensen bij elkaar. Het kost het bedrijf minder geld aan personeelskosten, aangezien er minder zieke werknemers vervangen hoeven te worden. Een win-win dus voor werkgever en werknemer.

Ergonomisch werken is een manier om de gezondheid van personeel bij een bedrijf te kunnen waarborgen. Een veilig en gezond werkklimaat bieden is een vereiste als je mensen in dienst neemt. Als werkgever ben je verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te maken en de werkomgeving speelt hierbinnen een zeer belangrijke rol.

 

Allerlei ergonomische meubels om uit te kiezen

Ben je op zoek naar ergonomische meubels voor in je thuiskantoor of op het werk? Dan is er goed nieuws, want je kunt uit veel verschillende soorten ergonomische meubels kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ergonomische bureaustoel, een ergonomische muis, een ergonomische bureau of zelfs een stoelfiets? Er zijn zelfs meubels ontwikkeld, die je tijdens je zittende werk de mogelijkheid geven om te bewegen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een loopband bureau kopen. Je kunt dan wandelen of zelfs hardlopen terwijl je aan een staand bureau werkt. Zo hoef je zeker nooit meer bang te zijn dat je tijdens het werken te weinig beweegt.

Ergonomisch werken hoeft niet meteen ‘over the top’ te zijn. Wanneer je kleine aanpassingen doet, ga je al direct resultaat merken. Begin dus vooral met het opzetten van je ergonomische kantoormeubel collectie. Uiteindelijk zorg je er dan voor dat je minder nek-, rug- en schouderklachten ontwikkelt. En als uitsmijter nog een no-brainer: ook op ergonomische kantoormeubels moet je letten op je houding, dus zorg ervoor dat je op een goede manier zit of staat achter je bureau.