Laatst bijgewerkt op 31 januari 2023, 16:17

Heb je nieuwe schoenen nodig? Dan is het verstandig om te investeren in kwaliteitsschoenen. Schoenen van goede kwaliteit zijn namelijk om meerdere redenen belangrijk voor je gezondheid. Benieuwd naar waarom dat zo is? Lees snel verder, wij zetten het hieronder voor je op een rij.

Sneakers met goed voetbed

Qua schoeisel heb je natuurlijk meer dan genoeg keuze. Om af te trappen zoomen we in op een populaire schoen, namelijk de sneaker. Bij sneakers denk je misschien niet meteen aan ‘gezonde schoenen’, maar dat is een beetje achterhaald. Sneakers zijn tegenwoordig niet alleen heel comfortabel, maar kwaliteitssneakers hebben tegenwoordig ook echt een goed voetbed. Dus ze kunnen prima elke dag gedragen worden. Sneakers zijn uiteraard te koop in diverse kleuren, soorten en stijlen, waardoor je dagelijks kunt variëren. En dat is sowieso aan te raden; door geregeld van schoenen te wisselen, geef je je schoenen de mogelijkheid om te luchten. Zoek je sneakers van hoge kwaliteit die momenteel helemaal trendy zijn? Neem dan eens een kijkje bij deze heren sneaker trends. Hieronder vertellen we je nog veel meer over waarom goede schoenen zo belangrijk zijn voor je gezondheid.

Betere houding & lichamelijke klachten voorkomen

Het belangrijkste argument om goede schoenen te kopen, is het feit dat je hiermee lichamelijke klachten kunt voorkomen.  Door het dragen van verkeerd schoeisel kunnen namelijk verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Daarbij denk je misschien aan logische klachten als pijn aan je voet, knie, bekken of heup. Dit soort klachten zijn meestal wel direct in verband te brengen met je schoenen. Maar je kunt zelfs ook last krijgen van je rug, nek of schouders (of zelfs hoofdpijn) als je verkeerde schoenen draagt. Je skelet is immers een grote keten, dus als onderin iets een klein beetje mis gaat dan kan dat grote gevolgen hebben. Door een verkeerde pasvorm van je schoenen kan je lichaamshouding namelijk veranderen. Je loopt misschien minder rechtop, je bekken wordt verkeerd gekanteld of je schouders gaan hangen. Dit soort veranderingen kunnen subtiel gaan maar met verloop van tijd kun je er toch last van krijgen.

Als je al langere tijd op bepaalde schoenen loopt en te maken hebt met lichamelijke klachten, dan is het dus een aanrader om eens kritisch te kijken naar wat je draagt. Als de schoenen niet genoeg steun bieden of voor een slechte lichaamshouding zorgen, kan dat vervelende gevolgen voor je lichaam hebben. Bovendien zorgt het dat je minder vrij bent in je bewegingen. Het is daarom altijd van belang dat je schoeisel koopt dat perfect past bij de vorm van je voeten. Twijfel je hierover? Raadpleeg dan eens een podoloog.

Gezonde voeten door betere ventilatie en bloedcirculatie

Schoenen van hoge kwaliteit dragen ook bij aan een betere ventilatie en bloedcirculatie. Draag je bijvoorbeeld te strakke schoenen, dan kunnen die de spieren en gewrichten belemmeren. Misschien merk je dat niet meteen door pijn aan de voeten, maar mogelijk heeft de knellende schoen wel een negatief effect op de bloedcirculatie. Daarnaast kunnen je voeten en voeten mogelijk ook niet goed ‘ademen’. Heb je schoenen met de juiste pasvorm die comfortabel en stevig zitten, dan voorkom je dat je daarmee te maken krijgt.

Waar je op moet letten bij het kopen van goede schoenen

Hopelijk heb je nu een beter beeld van het belang van goede schoenen voor je gezondheid. Om te zorgen dat je met de juiste schoenen rondloopt, is het handig om te weten waar je bij de aankoop op moet letten. Belangrijke aspecten zijn een goede pasvorm, de juiste ondersteuning, een dempende zool, een stevige hiel, comfortabel voetbed en genoeg teenruimte. Een handige tip is om altijd beide schoenen te passen, zodat je zeker weet dat het comfortabel genoeg is aan beide voeten. Ook is het raadzaam om echt even een flink stukje in de schoenen te lopen. Je wordt misschien een beetje gek aangekeken in de schoenenwinkel, maar je gezondheid gaat voor alles nietwaar?

Dus let je bij je volgende aankoop van schoenen op bovenstaande tips, dan ervaar je niet alleen veel comfort, maar zorg je daarnaast ook goed voor je hele lichaam!