Laatst bijgewerkt op 16 juni 2024, 11:05

Hangende oogleden komen regelmatig voor bij vrouwen rond de 40. Heel normaal, maar niet altijd even fraai natuurlijk. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je er moe uitziet en zelfs je zicht beïnvloeden. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en wat je eraan kunt doen, van natuurlijke oplossingen tot medische ingrepen.

 

Wat zijn hangende oogleden?

Hangende oogleden, ook wel overhangende oogleden genoemd, ontstaan wanneer de huid rond je ogen zijn elasticiteit verliest. Dit kan leiden tot zakkende oogleden en wenkbrauwen. Het is vaak een natuurlijk gevolg van veroudering, maar genetica, levensstijl en omgevingsfactoren spelen ook een rol.

 

Oorzaken van hangende oogleden

Hangende oogleden zijn meestal het gevolg van het normale proces van ouder worden. Dat proces kan wel versneld worden door genetische factoren, je levensstijl en hoe gezond je bent. Even op een rijtje wat de belangrijkste oorzaken zijn van hangende oogleden

  1. Veroudering: naarmate je ouder wordt, verliest de huid collageen en elastine, wat leidt tot afhangende oogleden.
  2. Genetica: als het in de familie zit, heb je zelf meer kans op hangende oogleden.
  3. Levensstijl: roken, te veel zon en een ongezond dieet kunnen de huidelasticiteit verminderen.
  4. Gezondheidstoestand: allergieën, ooginfecties en bepaalde neurologische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan hangende oogleden.

 

Wat zijn de gevolgen van hangende oogleden?

In principe zijn hangende oogleden niet slecht voor je gezondheid. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat je er altijd moe uitziet, zelfs als je goed hebt geslapen. In sommige gevallen kunnen hangende oogleden je normale zicht beïnvloeden, maar dat komt niet zo heel vaak voor. In de meeste gevallen is het vooral een cosmetische aandoening. Dat betekent natuurlij niet dat je er niets aan zou mogen doen. Door je hangende oogleden aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat je er weer uitziet zoals je zelf wil. En dat kan je zelfvertrouwen een boost geven.

 

Wat kun je doen aan hangende oogleden zonder operatie?

Zeker als je nog maar net last hebt van hangende oogleden, kun je ook zonder operatie proberen om ze aan te pakken. Dit zijn de mogelijkheden:

  1. Crèmes en serums: Er zijn veel producten die beloven de huid strakker te maken. Zoek naar producten met retinol, hyaluronzuur en peptides.
  2. Gezichtsoefeningen: Specifieke oefeningen kunnen de spieren rond je ogen versterken en helpen bij het verminderen van afhangende oogleden. Denk aan wenkbrauwliftoefeningen en zachte massages rond je ogen.
  3. Gezonde levensstijl: Eet gezond, drink genoeg water en zorg voor voldoende slaap. Vermijd roken en te veel zon om je huid elastisch te houden.
  4. Make-up technieken: Gebruik make-up om je ogen optisch te liften. Eyeliner en highlighter onder de wenkbrauwen kunnen een groot verschil maken.

 

Welke operaties zijn mogelijk voor hangende oogleden?

Als niet-operatieve methoden niet genoeg helpen, zijn er ook chirurgische opties. Het gaat dan om:

  1. Blepharoplastie: Een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid, spier en soms vet wordt verwijderd om de oogleden te liften. Dit geeft vaak dramatische en langdurige resultaten.
  2. Wenkbrauwlift: Deze procedure lift de wenkbrauwen, wat indirect helpt bij het verminderen van overhangende oogleden.

De resultaten na een blepharoplastie of wenkbrauwlift zijn vaak behoorlijk goed. Voor- en nafoto’s laten vaak een grote verbetering zien, met frissere en jonger ogende ogen. Kies natuurlijk altijd een gekwalificeerde arts voor de operatie en heb realistische verwachtingen. Natuurlijk zie je een verschil, maar eruit zien als toen je 20 was… dat is niet zo gemakkelijk voor elkaar te krijgen

 

Het aanpakken van hangende oogleden

Hangende oogleden zijn vervelend, maar er zijn gelukkig veel oplossingen. Of je nu kiest voor crèmes, oefeningen, make-up of een operatie, er is altijd een methode die bij jou past. Neem de tijd om je opties te onderzoeken en overleg met een specialist voor de beste aanpak. Succes!