Laatst bijgewerkt op 31 juli 2024, 20:33

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is heel belangrijk voor je lichaam. Het helpt bij het maken van rode bloedcellen, het goed laten werken van je zenuwen en het maken van DNA, wat een soort blauwdruk is voor je lichaam. Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, kun je verschillende gezondheidsproblemen krijgen. In dit artikel lees je meer over de symptomen die je kunt ervaren als je een vitamine B12-tekort heb, hoe je die symptomen kunt herkennen en wat je kunt doen aan je vitamine B12 tekort.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een vitamine die oplosbaar is in water en die voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Het is nodig voor de vorming van rode bloedcellen, een goed werkend zenuwstelsel en het maken van DNA en energie. Omdat het lichaam b12 vitamines niet zelf kan aanmaken, moet je het binnenkrijgen via voeding of supplementen.

Wie loopt risico op een vitamine B12 tekort?

Iedereen kan een tekort aan vitamine B12 krijgen, maar sommige mensen hebben meer kans. Vegetariërs en veganisten hebben meer kans omdat B12 vooral in dierlijke producten zit. Ouderen kunnen B12 minder goed opnemen, en mensen met maag- en darmproblemen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn hebben ook meer kans op een tekort. Daarnaast kunnen sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers en metformine, het risico op vitamine B12 tekorten verhogen.

Wat ervaar je met een vitamine B12-tekort?

Een tekort aan vitamine B12 kan op verschillende manieren tevoorschijn komen. De symptomen kunnen mild zijn, maar ook ernstig. De symptomen bij een vitamine B12 tekort kunnen ook heel geleidelijk ontstaan waardoor je misschien niet doorhebt wat er aan de hand is.

Vermoeidheid en zwakte

Vitamine B12 helpt bij het maken van rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, waardoor je je erg moe voelt, zwak bent en snel buiten adem raakt bij inspanning.

Neurologische symptomen

Een tekort aan vitamine B12 kan je zenuwen beschadigen, wat kan leiden tot tintelingen of gevoelloosheid in je handen en voeten, moeite met lopen en balans, spierzwakte en problemen met je geheugen en denken.

Psychische symptomen

Een tekort aan B12 kan ook je stemming beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld depressie, prikkelbaarheid, lusteloosheid en in ernstige gevallen hallucinaties ervaren.

Maag- en darmproblemen

Maag- en darmklachten kunnen ook voorkomen bij een B12-tekort, dus je kunt bijvoorbeeld minder eetlust, gewichtsverlies, diarree of constipatie ervaren met een vitamine B12 tekort.

Ontstoken tong en mondzweren

Een ontstoken tong, ook wel glossitis genoemd, en pijnlijke zweren in je mond kunnen symptomen zijn van een tekort. Dit kan gepaard gaan met een rode, gezwollen tong en pijn in je mond.

Bleke of gele huid

Een B12-tekort kan ervoor zorgen dat je huid bleek of gelig wordt door problemen met de aanmaak van rode bloedcellen.

 

Hoe kom je erachter of je een vitamine B12 tekort hebt en wat kun je doen?

Diagnose

Het vaststellen van een vitamine B12-tekort begint vaak met een bloedtest. De dokter zal kijken hoeveel B12 er in je bloed zit en misschien extra tests doen om de oorzaak te vinden.

Behandeling

De behandeling van een vitamine B12-tekort hangt af van hoe ernstig het tekort is. Voor vegetariërs en veganisten kan het eten van B12-verrijkte voedingsmiddelen of het nemen van supplementen nodig zijn. Bij milde tekorten kunnen dagelijkse B12-pillen helpen. Bij ernstige tekorten of opnameproblemen kunnen B12-injecties nodig zijn.

 

Hoe voorkom je een vitamine B12 tekort?

Voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn een paar tips om een vitamine B12-tekort te voorkomen:

  • Eet een gevarieerd dieet met voldoende dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel.
  • Als je vegetariër of veganist bent, kies dan voor B12-verrijkte plantaardige melk of ontbijtgranen.
  • Laat je regelmatig controleren, vooral als je ouder bent of maag- en darmproblemen hebt.

Vraag je je af of je nou genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, dan kan dit artikel van Thuisarts helpen om dat te bepalen.

 

Veelgestelde vragen over vitamine B12 tekorten

 

Hoe lang duurt het voordat een B12-tekort zich ontwikkelt?

Een B12-tekort kan langzaam ontstaan gedurende maanden tot jaren, afhankelijk van de oorzaak en je persoonlijke uitgangssituatie.

 

Kunnen kinderen een B12-tekort hebben?

Ja, vooral als ze een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgen zonder voldoende supplementen.

 

Is een B12-supplement veilig?

Ja, B12-supplementen zijn over het algemeen veilig en hebben weinig bijwerkingen. Houd je uiteraard aan de voorschriften bij inname van supplementen.

 

Kunnen vegetariërs en veganisten voldoende B12 binnenkrijgen?

Ja, door het gebruik van verrijkte voedingsmiddelen en supplementen kunnen ze voldoende B12 binnenkrijgen.

 

Ervaar je klachten die kunnen duiden op een tekort? Een vitamine B12-tekort kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, maar het is relatief eenvoudig te behandelen en te voorkomen. Door te weten wat de symptomen zijn en welke risico’s je loopt, kun je op tijd actie ondernemen. Als je denkt dat je een tekort hebt, neem dan contact op met je dokter voor een diagnose en behandeling.

 

Bronnen o.a.

  • National Institutes of Health (NIH)
  • Voedingscentrum
  • Harvard Health Publishing