Laatst bijgewerkt op 13 november 2022, 12:37

De discussie omtrent gezonde voeding is er één die al zo oud is als de mensheid. Wat is gezond eten precies? En kun je ook te veel gezond eten? Of zelfs té gezond eten?

 

Altijd discussie en nieuwe inzichten over gezond eten

We betwijfelen dan ook of er ooit een einde aan zal komen, ongeacht de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Ruimte tot discussie lijkt er altijd te zijn. Al is het maar omdat het een ‘trend’-onderwerp is. En een kenmerk van een trend is dat deze per definitie in beweging is. Voortschrijdend inzicht levert nieuwe kennis op en hier wordt terecht op ingespeeld door diëtisten en andere voedingsdeskundigen. Mijnmomentum.nl is bijvoorbeeld zo’n partij die met een flexibel dieetprogramma de laatste kennis op het gebied van voeding heeft geïncorporeerd.

 

Maar voor nu: té gezond eten kan niet!

te gezond eten bestaat nietOm maar meteen met de deur in huis te vallen: té gezond eten kan feitelijk niet. Puur semantisch is het woord ‘gezond’ in ‘gezond eten’ namelijk uitsluitend positief.

Daar zou dan ook niet de discussie over moeten gaan. Toch wordt deze vraag, al dan niet om te prikkelen, meer en meer gesteld.

Dat komt waarschijnlijk voort uit het volgende: diëtair te veel inzoomen op de klassiek als gezond geziene voeding, kan leiden tot een ongebalanceerd en ongezond dieet.

Een appel is gezond, maar een dieet dat voor 100% bestaat uit appels is ongezond. Prei en spinazie is gezond, maar een dieet dat hier voor 100% uit bestaat, is ongezond.

Het is een open deur, maar het is precies waar die discussie over gaat en, belangrijker, waar veel mensen heden ten dage de mist mee ingaan, al dan niet onder invloed van modebladen en lifestylemagazines.

Er zijn genoeg jonge mensen (vaak dames) die menen dan hun dieet uitsluitend uit groenten dient te bestaan, veelal met het oog op het gewicht. Een vervelende consequentie hiervan, helaas niet zeldzaam, is ondergewicht.

De gezondheid en met name het “bezig zijn met” is sowieso een verschijnsel dat op lijkt te zijn gekomen tezamen met de welvaart. Het zou paradoxaal en bovendien onwaar zijn om dit als welvaartsziekte te beschrijven, maar feit is dat het 70 jaar geleden mensen veel minder bezighield.

Informatie omtrent dit onderwerp is wijdverbreid en het is tegenwoordig makkelijk om zelf een indicatie te krijgen van de ‘gezondheid’ van je voedingspatronen door je gezondheid te testen.

 

Gezond verstand

Gezond eten doe je dan ook met je gezonde verstand en dat betekent dat je ook weleens iets ‘ongezonds’ eet. Een patatje op zijn tijd of een snoepreep eenmaal per week, is géén enkel probleem! Dat is nu precies het verschil tussen incidenteel en structureel. Structureel gezond eten geeft je de ruimte om incidenteel af te wijken. Zolang de situatie maar niet omdraait, want dan is het tijd om bij te sturen!

 

Gezond eten en gezond bewegen: de basis

Meer weten? Lees ons artikel over gezond eten. Of verdiep je verder in gezond bewegen, een ander belangrijk fundament onder een gezond leven. Weten hoe goed je bezig bent is in alle gevallen belangrijk, dat leggen we je graag uit in ons artikel over het meten van je gezondheid. Gezond eten, bewegen en meten kunnen je vervolgens weer helpen met gezond afvallen tot het gewicht waar je je prettig voelt.