Laatst bijgewerkt op 29 april 2023, 8:55
Programma Gezonde Generatie maakt zich hard voor de bescherming & gezondheid van onze kinderen. Eén van de campagnes daarbinnen is ‘De eerste 1000 dagen’ die zich richt op de gezondheid van foetus en baby. Deze eerste duizend dagen gaan namelijk over de eerste periode van de bevruchting tot de 2e verjaardag van het kind.
Investeren in deze eerste 1000 dagen is cruciaal voor de lange termijn gezondheid van een kind en daarmee ook de gezondheid van de latere volwassene. Tegelijkertijd blijkt 91% van de kersverse ouders het ouderschap nogal pittig te vinden. Reden genoeg om bewust stil te staan bij wat we gezamenlijk kunnen doen om de eerste duizend dagen zo goed mogelijk door te komen.
Wat gebeurt er tijdens de eerste 1000 dagen?
Tijdens de 1e 1000 dagen van een mensenleven gebeurt er nogal wat. Er worden elke dag enorm veel verbindingen aangelegd in de hersenen van het kind. Deze periode vormt dan ook de basis voor de fysiek, mentale en sociale gezondheid van het kind. Deze duizend dagen goed doorlopen verkleint de kans op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes, longziektes, suikerziekte, overgewicht, kanker of verslaving. In onderstaande filmpje van Programma Gezonde Generatie wordt het belang van deze periode nog eens uitgelegd.
Wat kun je als ouder doen tijdens de eerste 1000 dagen?
Soms zijn het simpele dingen die je kunt doen om de ontwikkeling van je kind optimaal te ondersteunen tijdens deze belangrijke eerste periode van zijn of haar leven. Maar het effect van deze handelingen kan enorm zijn, dus onderschat het belang ervan zeker niet. Denk bijvoorbeeld aan:
- Knuffelen
- Troosten
- Aandacht geven
- Zien en (h)erkennen wat je baby wil
- Benoemen van emoties en gevoelens
Maar tijdens deze eerste 1000 dagen moet je ook voldoende aandacht aan jezelf geven. Vergelijk het met de instructie rond het zuurstofmasker in een vliegtuig. Door aan eerst aan jezelf te denken zorg je dat je (emotioneel) beschikbaar blijft voor je kind. Dus heb en creeer vertrouwen in jezelf als ouder. Er gaat vast genoeg ‘mis’ maar probeer aan het einde van de dag bijvoorbeeld op te schrijven wat er allemaal goed is gegaan en wat jij als ouder trots op bent. Zorg daarnaast ook goed voor jezelf. Probeer voldoende te slapen (hoe moeilijk ook soms met een jong kind), eet gezond en heb aandacht voor je eigen mentale gezondheid.
Support voor ouders tijdens de 1e 1000 dagen
Volgens Tessa Roseboom (hoogleraar vroege ontwikkeling & gezondheid aan de UvA) kunnen ouders bijna altijd wel wat ondersteuning gebruiken tijdens deze uitdagende eerste 1000 dagen. Dat kan vaak al met hele simpele dingen. Op de website van De Gezonde Generatie worden als voorbeelden genoemd:
- Niet alleen kadootjes voor de pasgeborene, maar ook af en toe een aardigheidje voor de vader of moeder
- Een schouderklopje of complimentje uitdelen
- Boodschappen doen en langsbrengen
- De ouders iets uit handen nemen, bijvoorbeeld door het doen van klusjes. Maar denk ook tijdelijk de zorg over te nemen voor andere kinderen uit het huishouden of voor de huisdieren. Op die manier krijgt de ouder even rust en aandacht voor het jongste kind.
- Of gewoonweg vragen hoe het met iemand gaat en luisteren
Als Gezondermeer ondersteunen we de campagne ‘De eerste 1000 dagen’ van harte en we hopen dan ook dat je als ouder wat verder bent geholpen of dat je geïnspireerd bent geraakt om als supporter van ouders je steentje bij te dragen tijdens de 1e 1000 dagen. Samen zorgen we voor een gezonde generatie!