Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:16

Vol energie in de zomer en licht depressief in de herfst… herkenbaar? De vier seizoenen spelen een grotere rol in je dagelijkse welbevinden dan je misschien denkt. Tijd om wat dieper te duiken in de wereld van de seizoenen en hun impact op onze gezondheid.

Wat doen de seizoenen met je gezondheid?

De zomer is voor de meeste mensen wel het favoriete seizoen. En niet voor niets. De zon is erg belangrijk voor ons lichaam. En voor onze geest overigens ook. De zon stimuleert de aanmaak van een belangrijke vitamine voor ons lichaam, namelijk vitamine D. Deze vitamine D is essentieel voor het kunnen opnemen van calcium en fosfaten. En daarmee heel belangrijk voor gezonde botten en tanden. Daarom adviseren huisartsen (oudere) mensen ook om in de lente en zomer regelmatig naar buiten te gaan. Overigens hoef je niet voor voldoende vitamine D aanmaak niet per se met actief te ‘zonnebaden’. Je gezicht en je armen blootstellen aan daglicht is voor de meeste mensen al voldoende. Mits je lang genoeg buiten blijf natuurlijk.

De charme van de zomer is voor veel mensen dat ze lekker buiten gaan leven. Ook zijn vers fruit en verse groente in overvloed aanwezig. Zo kom je in de zomer eenvoudig aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Is het dan alleen maar een hoera-verhaal in de zomer? Helaas, er dreigen ook wat gevaren. Zo kun je in de zomer eenvoudig verbranden, wat weer tot huidkanker kan leiden. Bescherm jezelf dus voldoende met zonnebrandcrème en vermijd de zon tijds de heetste uren van de dag. Ook gaan veel mensen rond de zomer lekker op reis tijdens vakantieperiodes. In het buitenland kunnen echter ook wat uitdagingen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld insecten die ziektes kunnen overdragen. Lees je dus tijdig in en haal eventueel noodzakelijke vaccinaties voor je bestemming.

In de herfst en de winter worden de dagen korter en gaat temperatuur naar beneden. Als het kouder wordt en de lucht is droger, dan gedijen virussen (zoals het verkoudheids- en griepvirussen) helaas beter. Iets wat we met de verschillende ‘corona golven’ in het najaar van 2020 en 2021 allemaal wel hebben geleerd. Je imuunsysteem kan in het najaar dus flink op de proef worden gesteld. Reden genoeg om te zorgen dat je voldoende aan je weerstand werkt door o.a. vitamines te nemen en genoeg te slapen. Gelukkig slapen we in het najaar vaak juist beter. Geen zwetende hete zomernachten, maar juist vroeg donker en lekker koel in de slaapkamer. Dat helpt!

In deze seizoenen kunnen mensen ook weer meer last krijgen van huisstofmijt allergie. Lucht je huis voldoende in de herfst en winter en was je beddengoed op minstens 60 graden om de klachten te verminderen. Ook juist in de herfst en winter is het belangrijk om de spaarzame uurtjes daglicht te benutten door naar buiten te gaan. Dat zal je humeur zeker ten goede komen.

De lente geeft je weer energie en je wordt er vrolijk van. De dagen worden langer en de zon komt langzaam tevoorschijn. Ook verschijnt er weer groen blad aan de bomen en ontspruit er van alles uit de grond. Dit seizoen geeft de meeste mensen een lekker opgewekt gevoel en zin om dingen te ondernemen. Helaas ligt nu weer hooikoorts op de loer vanwege het bloeien van grassen, planten en bomen. Gelukkig worden er tegenwoordig dagelijkse pollenverwachtingen afgegeven en kun je je hier dus enigszins tegen beschermen.

Zo heeft elk seizoen zijn uitdagingen maar vooral ook zijn charme! Nu weet je waar je in elk seizoen rekening mee kunt houden en hoe je je gezondheid op peil houdt. Luister vooral naar je lichaam en pas je leefpatroon aan aan het seizoen. Gezond blijven is immers de grootste rijkdom die je kunt hebben.