Laatst bijgewerkt op 30 december 2023, 9:44

Een mooie ontwikkeling voor Diabetes type 1-patiënten: het Amerikaanse bedrijf Beta Bionics heeft goedkeuring gekregen om de iLet kunstmatige alvleesklier te gaan verkopen. We schreven al eerder over de iLet in ons artikel over closed loop therapie: de iLet claimt het eerste commercieel verkrijgbare volledig closed loop systeem te zijn, waarbij gebruikers alleen hun gewicht in te hoeven voeren. Het algoritme doet vervolgens de rest. Koolhydraten tellen is niet meer nodig. Zoals Beta Bionics het zelf bescheiden formuleert: Go Bionic!

 

Closed loop of toch hybride?

‘Go Bionic’ betekent overigens niet dat het algoritme van de iLet alles zelf kan. Gebruikers moeten aankondigen dat ze gaan eten (ontbijt, lunch, avondeten) en hoeveel ongeveer (normaal voor mij, minder, meer). Het snel identificeren van maaltijden is en blijft voorlopig dus lastig te automatiseren, helaas. Hopelijk dat de doorontwikkelingen van algoritmes en snellere insulinesoorten ook hier een einde aan kunnen maken.

Heel strikt genomen, overigens, is de iLet daarmee niet eens enorm anders dan de combinatie Ypsopump en CamAPS. Ook daar kun je vooringestelde maaltijdgroottes (4 verschillende maten) gebruiken om je maaltijden mee aan te kondigen. CamAPS heeft echter nog steeds KH/U-verhoudingen nodig als input voor het berekenen van een bolus, dat hoeft voor de iLet niet. Die berekent alle verhoudingen zelf.

En is de iLet nu volledig closed loop? Misschien niet helemaal, maar het schuift wel behoorlijk die kant op!

 

Beperkte integratiemogelijkheden bij uitrol

Verder meldt het bedrijf niets over compatibiliteit met diabetesmanagement-systemen als Glooko (en de voorganger Diasend). Het lijkt er sterk op dat iLet geen export- of integratiemogelijkheden heeft op dit moment, en dus vertrouwt op eigen software om inzicht te geven in de diabetestherapie.

Daarnaast werkt de iLet bij aankondiging alleen met de Dexcom G6, dus niet met de FreeStyle Libre 3 of de nieuwe Dexcom G7. Beta Bionics is een jong bedrijf en dit is hun eerste grote productlancering, dus mogelijk dat de integratieopties in de toekomst uitgebreid gaan worden.

 

Kunstmatige alvleesklier

De ambitie van Beta Bionics reikt overigens een stuk verder dan closed loop insulinetherapie. De iLet is origineel ontwikkeld als bi-hormonaal systeem, met de mogelijkheid om zowel insuline (waarmee je bloedsuikerspiegel daalt) als glucagon (waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt) toe te kunnen dienen. Voorlopig is de iLet alleen goedgekeurd voor het toedienen van insuline.

Of deze versie van de iLet uiteindelijk ook glucagon kan injecteren, of dat hiervoor een aparte versie van het apparaat op de markt komt, is niet helemaal duidelijk. Initieel gaf Beta Bionics aan dat de iLet geschikt zou zijn voor beide hormonen, maar bij de aankondiging meldt het bedrijf er weinig over.

Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met de Inreda Artificial Pancreas, al is die laatste nog echt een prototype in testfase. En dat prototype is behoorlijk wat groter en nog niet enorm handig: er zijn 2 sensoren nodig en 2 infusiesets.

Aan de andere kant is er weinig tot niets concreets bekend over de bihormonale versie van de iLet, dus is het maar raden of dat systeem echt handiger is.

 

Het alternatief voor Nederland: MyLife Loop

Belangrijk om te onthouden: de iLet is alleen goedgekeurd voor de VS en heeft nog geen concrete plannen voor uitrol in de rest van de wereld. Voor ons in Nederland is de MyLife Loop van Ypsopump op dit moment het meest vooruitstrevende hybrid closed loop systeem, in combinatie met de CamAPS FX app van CamDiab.

Ook het CamAPS algoritme ligt behoorlijk dicht tegen closed loop therapie aan. Het aankondigen van maaltijden is nog steeds nodig, maar dit kan eveneens met presets voor maaltijdgrootte.

De Ypsopump werkt naast de Dexcom G6 ook samen met de FreeStyle Libre 3, wat een veel kleinere sensor is. Lees meer over MyLife loop op de website van Ypsomed.