Laatst bijgewerkt op 24 april 2023, 10:06

Er zijn enorm veel manieren om je gezondheid een boost te geven met gespecialiseerde voeding. We nemen je graag even mee langs een korte tour van wat je anno 2022 wel niet allemaal kan vinden, ons duizelt het namelijk regelmatig. Daarbij werken we van breed toepasbare supplementen naar steeds gespecialiseerdere. We vertellen je over supplementen als vitamines, mineralen, probiotica, melatonine en anti-haaruitval.

Old school: multivitamines

Laten we makkelijk beginnen… Iedereen kent wel de aloude vitaminepil. Eigenlijk niet helemaal correct qua naam, want meestal gaat het om multivitamines en mineralen. Fabrikanten maken dan een specifieke selectie van vitamines en mineralen die voor iedereen verstandig is om in voldoende mate in je lichaam te hebben, of die voor een specifieke groep geschikt is, zoals kinderen, vrouwen, ouderen en sporters.

Bekijk de populairste multivitamines bij Bol.com

Iets nieuwer: specifieke vitamines en mineralen

Je kunt ook hele specifieke vitamines en mineralen als voedings supplement innemen, bijvoorbeeld als je een specifiek tekort hebt of symptoom ervaart (wel even naar de dokter om dat vast te stellen!). Voorbeelden zijn magnesium voor het stimuleren van zenuw- en spierprikkels, calcium voor botten of vitamine B12 als je vegan bent en bepaalde voedingsstoffen mist.

Bekijk de populairste mineralen en vitamines bij Bol.com

Moderne supplementen: probiotica, melatonine en anti-haaruitval

De afgelopen jaren is een enorme wildgroei ontstaan aan andere supplementen. We willen er hier een aantal aanstippen.

Allereerst zijn dat de probiotica, waarbij je levende bacteriën inneemt die je darmflora verbeteren en versterken. Dit is natuurlijk vooral relevant als je vermoedt dat je last hebt met het effectief verteren en verwerken van voeding, of het omzetten van die voeding naar energie.

Meer lezen in ons artikel over de beste probiotica van 2022 

Ook melatonine is steeds populairder. Dat is een stof die ons lichaam aanmaakt zodra het donker wordt en bijdraagt aan een goede nachtrust. Kom je slecht in slaap of slaap je onrustig? Dan kan het slikken van extra melatonine wellicht helpen.

Check de beste melatonine-aanbiedingen of bekijk een overzicht van de populairste melatonine bij Bol.com

Veel mannen hebben het: last van kaalheid bij ouder worden. Ook hier zijn natuurlijk supplementen voor, al is het af en toe wel echt de vraag in hoeverre die echt werken. Dat zul je natuurlijk nooit zeker weten, want een A-B experiment bij jezelf is natuurlijk lastig te doen. En wie wil er nou in de placebo-groep zitten, terwijl je buurman wel zijn volle dos haar behoudt?

Bekijk supplementen tegen haaruitval bij Bol.com

Een korte intro voedingssupplementen: vitamines, mineralen, probiotica en melatonine

Zo! Hier houden we het even bij. In de toekomst zullen we, als nieuwe categorieën voedingssupplementen groeien in populariteit, dit artikel uitbreiden of een nieuw artikel schrijven. Tips? Neem contact met ons op!