Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:46
Begeleid wonen biedt mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben een geweldige manier
om aan een toekomst te werken waarin ze zelfstandiger kunnen zijn. Maar wat houdt begeleid
wonen eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Blijf je zelf de controle houden of
moet je die volledig uit handen geven? Hieronder zetten we alles op een rijtje.
Wat is begeleid wonen?
Begeleid wonen is een vorm van ‘ambulante’ begeleiding, wat zoveel betekent als dat de begeleiding niet plaatsgebonden is. Praktisch betekent dat dat je gewoon in je thuissituatie kunt blijven en dat je dáár je begeleiding krijgt. Begeleid wonen wordt aangeboden door organisaties zoals plushome.nl, die als missie hebben om mensen te begeleiden naar een zelfstandig en vervuld leven. Wat die begeleiding precies inhoudt is altijd maatwerk en afhankelijk van de persoonlijke situatie. Plushome maakt bij het begeleid wonen plan gebruik van de 11 levensdomeinen van de zelfredzaamheidsmatrix.
Zelfstandigheid ervaren
Begeleid wonen wordt door Plushome in verschillende regio’s aangeboden. Begeleid wonen Utrecht biedt kinderen de kans om op een veilige en beschermde manier zelfstandigheid te ervaren. Ouders willen hun kinderen leren hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen leven en begeleid wonen maakt dit mogelijk. Hier krijgen kinderen de kans om vaardigheden te ontwikkelen zoals probleemoplossing en financieel beheer. Het is een stap in de richting van zelfstandigheid met de juiste begeleiding en ondersteuning.
Verbetering van sociale vaardigheden
Begeleid wonen is ook goed voor de sociale vaardigheden van kinderen. Wanneer kinderen samenwonen met andere bewoners krijgen ze de kans om te leren hoe ze op een eerlijke en respectvolle manier kunnen samenwerken. Het vermogen om goed te communiceren en samen te werken is echt nodig voor hun toekomstige succes, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
Ondersteuning van ouders
Daarnaast kunnen ouders hun kinderen begeleiden tijdens de overgang naar volwassenheid. Hun kinderen krijgen de nodige begeleiding en ondersteuning om hun doelen te bereiken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen toekomst. Met deze ondersteuning kunnen kinderen succesvolle volwassenen worden. Tevens hebben ouders zo gemoedsrust en zekerheid dat hun kinderen de juiste begeleiding krijgen terwijl ze zelfstandigheid ontwikkelen.
Ouders en begeleiders werken samen
Bij begeleid wonen moeten ouders en begeleiders nauw samenwerken om een geschikte leefomgeving te creëren voor het kind. Begeleiders kunnen ouders helpen bij het opzetten van structuur, zoals budgettering en financieel beheer en advies geven over hoe ze de groei en ontwikkeling van hun kind verder kunnen helpen. Begeleiders moeten duidelijk de regels en verantwoordelijkheden communiceren naar zowel ouders als kinderen, inclusief aspecten zoals financiën, schoonmaken, koken en werk. Er moet een balans ontstaan tussen ondersteuning en controle.
In aanmerking komen voor begeleid wonen
Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen, moeten ouders een aanvraag indienen bij een organisatie die begeleid wonen aanbiedt. In deze aanvraag geven ouders informatie over hun kind, zoals hoe oud ze zijn, wat ze al hebben meegemaakt en hoe verantwoordelijk ze zijn. Ze kijken ook naar de gezondheid van het kind en hoe het nu gaat. Het is belangrijk dat het kind zowel mentaal als lichamelijk klaar is om zelfstandig te wonen. Ze moeten dagelijkse dingen kunnen doen, zoals koken, wassen en met geld omgaan. Daarnaast moet er een contract ondertekend worden waarin staat wat iedereen moet doen en wat hun rechten en plichten zijn. Ook stellen ze doelen op voor wat het kind wil bereiken in de toekomst.