Laatst bijgewerkt op 23 september 2023, 18:11

Bananen, wie kent ze niet. De kenmerkende gele, kromme vruchten zijn voor bijna iedereen wel een bekend fenomeen. Niet alleen apen zijn gek op bananen, ook de meeste mensen mogen namelijk graag regelmatig een banaantje naar binnen schuiven. Er zijn zelfs filosofische discussiegroepen over de beste manier om een banaan van zijn schil te ontdoen. Maar zijn bananen ook goed voor je gezondheid? Laten we eens wat dieper kijken naar deze OG goudgele rakker.

 

Wat zit er in een banaan?

Bananen bevatten verrassend genoeg relatief weinig vitamine C vergeleken met veel ander fruit. Maar juist wel weer veel vezels, kalium en zetmeel. Daarnaast zijn bananen behoorlijk calorierijk. De belangrijkste ingrediënten zijn:

 1. Koolhydraten: Bananen zitten vol met koolhydraten, die je lichaam energie geven om dingen te doen.
 2. Vezels: Deze zitten ook in bananen en helpen je darmen om goed te werken.
 3. Vitaminen en mineralen: Bananen hebben vitamine C en B6, en ze bevatten kalium, wat belangrijk is voor je spieren en je hart.

Goed om te weten: tijdens het rijpen van een banaan wordt het zetmeel in de banaan omgezet naar suiker. Een rijpere banaan is dus veel zoeter en koolhydraatrijker dan een onrijpe groene banaan.

Al met al is de banaan een van de calorierijkste fruitsoorten die we kennen en standaard één van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Een gemiddelde banaan van ca. 120 gram bevat ongeveer 110 Kcal en 25 gram koolhydraten.

 

Welke verschillende soorten banaan zijn er?

In de basis zijn er twee soorten bananen: de normale banaan en de bakbanaan. Die laatste bevat minder koolhydraten, maar wel meer vezels. Deze bananen worden als ze nog groen zijn gekookt, gebakken of gefrituurd. Zeker in de warme landen rondom de evenaar is de bakbanaan het basisvoedsel van veel mensen. Hier in Nederland kennen we met name de normale banaan, en dan vooral vaak de Chiquita-banaan.

 

Wat zijn de voordelen van bananen?

Bananen hebben enkele voordelen:

 1. Energie: Omdat ze vol koolhydraten zitten, zijn bananen een goede snack voor extra energie, vooral voor sporters.
 2. Spijsvertering: De vezels in bananen kunnen helpen bij een goede spijsvertering.
 3. Gezond hart: Het kalium in bananen kan helpen om je hart gezond te houden.
 4. Geen vet of cholesterol: Bananen bevatten geen vet of cholesterol, wat goed is voor je gezondheid.

Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, niet waar? Maar zijn er ook nadelen aan het eten van banaan?

 

Wat zijn de nadelen van bananen?

Bananen hebben ook nadelen. Dit zijn de balangrijkste:

 1. Te veel suiker: Bananen bevatten natuurlijke suikers, zoals fructose, glucose en sucrose. Hoewel deze suikers beter zijn dan toegevoegde suikers, kan het eten van te veel bananen leiden tot een te hoge inname van suikers. En dat kan bijdragen aan gewichtstoename en bloedsuikerproblemen bij mensen met diabetes.
 2. Hoog kaliumgehalte: Bananen zijn rijk aan kalium, wat over het algemeen goed is voor de gezondheid. Echter, als je nieren niet goed functioneren, kan een teveel aan kalium in je dieet schadelijk zijn. Mensen met nierproblemen moeten hun kaliuminname onder controle houden en mogelijk bananen beperken.
 3. Verstopping: Hoewel de vezels in bananen normaal gesproken goed zijn voor de spijsvertering, kunnen sommige mensen merken dat bananen bij overmatig gebruik juist verstopping veroorzaken.
 4. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor bananen. Allergische reacties kunnen variëren van jeukende mond of keel tot ernstigere symptomen zoals zwelling en ademhalingsproblemen.
 5. Te veel calorieën: Hoewel bananen op zichzelf weliswaar calorierijk zijn, zullen ze eigenlijk alleen bij overmatige consumptie bijdragen aan een te hoge calorie-inname.

Tijd om toe te werken naar een conclusie…

 

Zijn bananen gezond?

Ja, bananen zijn gezond! En in Nederland terecht onderdeel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ze zijn een geweldige bron van energie, goed voor je spijsvertering, en ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen. Dus, als je op zoek bent naar een gezonde snack, is een banaan een slimme keuze. En ze zijn ook nog eens lekker!

Maar onthoud: het eten van een gevarieerd dieet met veel verschillende soorten fruit en groenten is het beste voor je gezondheid. Dus, geniet af en toe van een heerlijke banaan! Maar zorg dat je ook voldoende ander fruit en groente eet.

 

One more thing: waarom zijn de bananen krom?

Bananen zijn krom omdat ze de zon volgen tijdens het groeien. Ze groeien omhoog naar het licht, maar buigen tegelijkertijd langzaam omlaag door de zwaartekracht. Deze kromming helpt overigens ook bij het beschermen van de bananen tegen beschadiging en maakt ze handig om te oogsten en te vervoeren. Kortom, het is een slimme truc van de natuur, die ook wel negatieve geotropie wordt genoemd.