Laatst bijgewerkt op 3 juli 2024, 19:04

Iedereen heeft wel eens een off-day waarbij je je slapjes en futloos voelt. Heb je dat op een dag dat het echt niet uitkomt? Of duurt het allemaal iets te lang voor je? Dan is een paardenmiddel tegen vermoeidheid wat je nodig hebt. Lees meer in dit artikel.

 

Vermoeidheid is vervelend

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens treft, of het nu door stress, slaaptekort of een drukke levensstijl komt. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je energieniveau te verhogen en vermoeidheid te bestrijden. Hier zijn enkele van de beste paardenmiddelen tegen vermoeidheid.

 

Oorzaken van vermoeidheid

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid:

 • Slaapgewoontes: slaap je weinig of onregelmatig de afgelopen dagen? Werk je gedurende de dag veel met monitoren? Of gebruik je in je persoonlijke leven je smartphone of tablet intensief, vooral in de avond?
 • Beweging: beweeg je de laatste tijd erg weinig, of juist heel veel?
 • Voeding: eet je onvoldoende, juist extra veel, of erg ongezond? Ben je aan het afvallen geweest, of ben je juist aangekomen?
 • Drinken: drink je onvoldoende of ben je ergens waar het erg warm en droog is?
 • Stress: heb je het erg druk in je werk of persoonlijke leven, of zijn er dingen gebeurt die je geestelijk negatief beïnvloeden?
 • Roken, alcohol- en drugsgebruik: ben je begonnen met roken, net gestopt met roken, of zijn je rookgewoontes veranderd? Drink je veel alcohol, of ben je juist ineens gestopt met alcohol drinken? Of ben je drugs gaan gebruiken, of juist gestopt met drugsgebruik?
 • Eetgewoontes: ben je de afgelopen tijd onregelmatiger gaan leven? Eet je op veel verschillende momenten, of juist soms heel veel en aders weer weinig?
 • Levensritme: leef je vooral binnen? Of ben je recent van leefgewoonte veranderd, bijvoorbeeld omdat je verhuisd bent?
 • Aandoeningen: heb je aandoeningen die je vermoeid kunnen maken? (bijvoorbeeld hooikoorts) En/of gebruik je medicijnen die je energieniveau kunnen beïnvloeden?

Herken je een of meer van deze factoren? Lees dan door om de beste maatregelen te vinden en het beste paardenmiddel voor jou te kiezen. Past geen van de oorzaken bij jou, kies dan gerust alsnog een van onze tips maar lees ook de laatste paragraaf goed door. Vermoeidheid kan een symptoom zijn van iets anders, namelijk.

 

De beste paardenmiddelen tegen vermoeidheid

Nu we wat meer weten over de oorzaken van vermoeidheid, is het tijd om te kijken naar de beste paardenmiddelen tegen vermoeidheid. Houd bij het kiezen van het meest passende paardenmiddelen ook de oorzaken in je achterhoofd die het beste passen bij jouw situatie.

1. Voldoende slaap en goede voorbereiding

Het lijkt misschien een open deur, maar voldoende en kwalitatieve slaap is essentieel om vermoeidheid te bestrijden. Probeer elke nacht minstens 7 tot 8 uur te slapen. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving door de kamer donker, stil en koel te houden.

Het vermijden van schermtijd minstens een uur voor het slapengaan kan ook helpen om beter in slaap te vallen. Te veel schermgebruik, zeker in de avond, kan namelijk je brein op zo’n manier activeren dat het lastig is om in diepe slaap te komen. Lees meer over slapen.

2. Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau verhogen door de bloedcirculatie te verbeteren en endorfines vrij te maken, de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Dit hoeft niet intens te zijn; zelfs een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al een groot verschil maken. Wil je meer bewegen? Dan helpen we je daar graag verder mee.

3. Gezonde voeding

Een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen is cruciaal voor het behouden van energie. Kies voor volkoren producten, mager eiwit, gezonde vetten, en veel groenten en fruit. Vermijd suikerrijke snacks die een snelle energiepiek geven maar daarna tot een energiedip leiden. Interesse? We hebben nog veel meer tips voor je om gezonder te eten.

In sommige gevallen kan voeding je ook helpen bij vermoeidheid als je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, vitamine D of B-vitaminen:

 • Vitamine B: volkoren granen, noten, bonen (en andere peulvruchten), vlees
 • Magnesium: spinazie, rucola, boerenkool
 • Vitamine C: broccoli, paprika, sinaasappel/mandarijn, aardbei
 • IJzer: kip, rundvlees (rood), noten, volkoren granen, vis

Het is ook mogelijk om die aanvulling te zoeken met voedingssupplementen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met dergelijke supplementen.

4. Hydratatie

Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Richtlijn is ongeveer twee liter water per dag, maar dit kan variëren afhankelijk van je activiteiten en het weer.

5. Stressmanagement

Chronische stress kan uitputtend zijn. Probeer technieken zoals meditatie, yoga, diepe ademhalingsoefeningen, of gewoon tijd doorbrengen met vrienden en familie om stress te verminderen. Plan regelmatig tijd in voor activiteiten die je leuk vindt en je helpen te ontspannen.

Neem in ieder geval voldoende rustmomenten. Het is belangrijk om gedurende de dag pauzes te nemen om je lichaam en geest te laten herstellen. Korte pauzes kunnen je concentratie en productiviteit verbeteren. Probeer elke uur een paar minuten weg te stappen van je werkplek.

6. Beperk cafeïne en alcohol

Hoewel cafeïne je tijdelijk een boost kan geven, kan het ook je slaap verstoren als je het later op de dag drinkt. Alcohol kan je slaperig maken, maar het verstoort ook de slaapcyclus, wat leidt tot minder herstellende slaap. Beperk het gebruik van beide om een beter slaappatroon te ondersteunen.

7. Regelmatig eetpatroon

Eet regelmatig om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en energie dips te voorkomen. Drie maaltijden per dag en gezonde snacks tussendoor kunnen helpen om je energieniveau constant te houden.

8. Buitenlucht en zonlicht

Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor energie. Probeer dagelijks een paar minuten buiten door te brengen, vooral in de ochtend, om je interne klok te reguleren en je energiek te voelen.

9. Controleer de medicatie die je gebruikt

Heb je ziektes of aandoeningen die je energieniveau kunnen beïnvloeden, bekijk dan met je huisarts of het mogelijk is medicijnen te gebruiken die je meer energie geven. Of misschien slik je juist medicatie waar je vermoeid van kan raken. In alle gevallen is het een goed idee om met je arts te bespreken wat hier aan te doen is. Ga niet zelf experimenteren!

 

Geen succes?

Er is geen enkel magisch paardenmiddel tegen vermoeidheid dat ervoor zorgt dat je je meteen weer tiptop voelt, maar een combinatie van gezonde gewoonten en lifestyleaanpassingen kan een groot verschil maken. Door aandacht te besteden aan je slaap, voeding, hydratatie, en stressmanagement, kun je je energieniveau verbeteren en vermoeidheid verminderen.

Herken je de mogelijke oorzaken voor vermoeidheid niet bij jezelf, of helpen de paardenmiddelen niet? En duurt je vermoeidheid langer dan enkele weken tot maand? Ga dan naar je huisarts om dieper naar de mogelijke redenen te kijken.

Maak je je vooral een beetje zorgen? Check dan de informatie van Thuisarts.nl over vermoeidheid, of check Moetiknaardedokter.nl om te zien of het verstandig is direct al naar een arts te gaan.

 

Meerdere klachten tegelijk

Is je vermoeidheid eigenlijk niet de enige klacht die je hebt, of zelfs misschien niet de belangrijkste? Ervaar je tegelijkertijd ook andere problemen, zoals:

 • Ongewenst afvallen en niet of nauwelijks honger
 • Continue dorst en veel moeten plassen
 • Afwijkingen in je ontlasting
 • Veel zweten tijdens slapen
 • Buiten adem terwijl je niets speciaals doet
 • Onregelmatige hartslag
 • Depressie en lusteloosheid, of juist spanning en onrust

Neem dan snel contact op met je huisarts, want het zou kunnen dat je eigenlijk ergens anders last van hebt dat je vermoeidheid veroorzaakt. Wacht niet te lang, want je weet nooit van te voren waar je last van zou kunnen hebben!

Let op: heb je een combinatie van symptomen, zoals afvallen, vermoeidheid, veel dorst en veel plassen? Lees dan hier verder, want dit kunnen symptomen zijn van diabetes.

Kort samengevat, paardenmiddelen tegen vermoeidheid zijn fijn om te hebben. Maar als je gebrek aan energie een medische oorzaak heeft, dan helpt alleen een bezoek aan een arts je echt verder.