Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024, 16:53

Ieder jaar wordt in het najaar bekendgemaakt wat de nieuwe zorgpremies ongeveer zijn en ieder jaar lijken deze ook wel aanzienlijk te stijgen. De zorgkosten worden per jaar hoger, door toenemende bevolkingsgroei en vergrijzing. Dit moeten we met zijn allen betalen. Toch zijn er per individueel geval nog wel wat zaken te verzinnen die ervoor zorgen dat de kosten redelijk overzichtelijk blijven. Je moet ze alleen even kennen. Welke zaken ervoor kunnen zorgen dat jouw zorgkosten meevallen? Lees snel verder!

 

Kijk vooruit

Soms weet je vooraf dat er hoge zorgkosten aan zitten te komen, dit is goed om te weten wanneer je een zorgverzekering gaat kiezen. Je kan dan beter ervoor kiezen om iets meer premie te betalen en de kosten voor de verzekering te laten. Voorbeelden hiervan? Een beugel. Dit is vaak een dure grap en kan (deels) door een aanvullende verzekering vergoed worden. Dit moet dan echter wel in de polis zitten. Vergeet niet na deze periode de polis weer over te sluiten. Zo heb jij optimaal geprofiteerd tegen een fractie van de originele kosten. Nog een voorbeeld? Kosten omtrent een zwangerschap. Iets wat je op je 65e waarschijnlijk niet meer hoeft te hebben. Het is dus aan te raden om online je zorgverzekering te vergelijken.

 

13e maand?

Heb je aan het einde van het jaar een bonus gekregen? Gebruik die dan niet voor een nieuwe auto of luxe vakantie, maar voor je zorgverzekering. Misschien iets minder populair, maar je zult er het hele jaar profijt van hebben. Deze maandelijkse kostenpost valt dan immers weg en je krijgt bij betaling in één keer vaak een aantrekkelijke korting van de verzekeraar. Dus tel uit je winst!

 

Eigen risico?

Je kunt vaak een basisverzekering aanvullen met extra pakketten, zoals voor de tandarts en/of fysio. Voor de zorg uit de basisverzekering geldt dan vervolgens vaak het eigen risico, maar bij zorg uit de aanvullende verzekering niet. Daardoor kun je met een gerust hart in veel gevallen het eigen risico iets verhogen. Dit levert een substantiële besparing op van soms wel tientallen euro’s per maand. Wanneer je het bedrag dan ook nog betaalt in één keer mét korting, dan weet je zeker dat je een scherpe deal hebt!

Kortom, dat de zorg duurder wordt kunnen we niet ontkennen. Maar dat er manieren zijn om het overzichtelijk te houden gelukkig ook niet! Ken bovenstaande trucjes en doe je huiswerk door verschillende verzekeringen te vergelijken, je zult dan uiteindelijk op een scherpe deal uitkomen.