Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:46

UPDATE 15 maart 2024: het laatste nieuws dat we gehoord hebben is helaas vrij teleurstellend. Ypsomed, de leverancier van de Ypsopump, heeft via hun klantenservice gereageerd op de vraag van een geïnteresseerde over de planning om CamAPS voor iPhone/iOS te introduceren. En dat was geen fijn bericht. Ypsomed geeft namelijk aan dat door gewijzigde Europese wetgeving de introductie van CamAPS FX weer is uitgesteld. Deze keer zelfs tot 2025!

We hebben nog geen officiële bevestiging gehad, deze informatie is via social media tot ons gekomen. Maar tot nu toe hebben Ypsomed en CamDiab eigenlijk nooit officieel harde tijdslijnen gecommuniceerd, dus veel duidelijker dan dit wordt het waarschijnlijk niet. Als de informatie klopt, dan zou het de zoveelste tegenslag zijn voor Ypsomed en CamDiab om de gebruikersgroep van MyLife Loop te vergroten met iPhone-gebruikers. We houden jullie op de hoogte: als we meer weten, dan updaten we dit bericht.


UPDATE januari 2024:
 CamDiab is nog steeds bezig met het ontwikkelen van de iPhone-versie van hun CamAPS FX-app. Maar een concrete deadline wordt nog steeds niet genoemd, wel dat de app door de betreffende toezichthouders goedgekeurd moet worden. Met andere woorden: CamDiab is ook afhankelijk van andere partijen om de app live te kunnen zetten. Wij verwachten dat het eerste kwartaal van 2024 een realistische deadline is, rond maart. Nog even volhouden dus! Zodra er meer informatie beschikbaar komt, zullen we dit bericht natuurlijk bijwerken.

 

CamDiab, het bedrijf achter de CamAPS FX app, heeft via verschillende kanalen laten weten hard te werken aan een iOS-versie van de app. Daarmee kunnen niet alleen Android-gebruikers het systeem inzetten, maar ook diabetes-patiënten met een iPhone zouden dan met MyLife CamAPS FX aan de slag kunnen. 

CamAPS FX is namelijk het rekenbrein van myLife Loop, het hybrid closed loop-systeem van Ypsopump, dat verder werkt in combinatie met een Dexcom G6 of FreeStyle Libre 3 sensor.

Het algoritme dat de motor vormt van CamAPS komt voort uit jaren onderzoek aan de Universiteit van Cambridge naar het modelleren van hoe insuline zich gedraagt in het lichaam. Roman Hovorka, de wiskundige achter het algoritme, heeft op basis van dat onderzoek een zelflerend en voorspellend systeem gebouwd dat het onder controle houden van diabetes type 1 vele malen makkelijker maakt. Het bedrijf CamDiab is dan ook een spin-off van de Universiteit van Cambridge, met dr. Hovorka als directeur. Cambridge en Diabetes, vat je ‘m? De naam CamAPS is dan weer een variant op APS, ofwel Articifial Pancreas System: de kunstmatige alvleesklier. Lees hier meer over in ons artikel over closed loop systemen voor diabetes type 1.

Misschien wel het grootste nadeel van de CamAPS FX app is op dit moment dat de app alleen voor Android verkrijgbaar is. Er is nog geen iOS app beschikbaar voor diabetespatiënten die een iPhone gebruiken. Daarom is het goed nieuws dat CamDiab hard aan het werk is om dit probleem weg te nemen.

Het bedrijf doet geen openbare uitspraken over releasedatum, maar insiders geven aan dat CamDiab vooral bezig is met het verkrijgen van goedkeuring van de toezichthouders. Nog even geduld dus, voor iedereen met een Ypsopump en MyLife Loop! Of natuurlijk gewoon met twee telefoons tegelijk rondlopen.