Laatst bijgewerkt op 11 juni 2023, 19:39

CamDiab, het bedrijf achter de CamAPS FX app, heeft via verschillende kanalen laten weten hard te werken aan een iOS-versie van de app. Daarmee kunnen niet alleen Android-gebruikers het systeem inzetten, maar ook diabetes-patiënten met een iPhone zouden dan met MyLife CamAPS FX aan de slag kunnen. 

CamAPS FX is namelijk het rekenbrein van myLife Loop, het hybrid closed loop-systeem van Ypsopump, dat verder werkt in combinatie met een Dexcom G6 of FreeStyle Libre 3 sensor.

Het algoritme dat de motor vormt van CamAPS komt voort uit jaren onderzoek aan de Universiteit van Cambridge naar het modelleren van hoe insuline zich gedraagt in het lichaam. Roman Hovorka, de wiskundige achter het algoritme, heeft op basis van dat onderzoek een zelflerend en voorspellend systeem gebouwd dat het onder controle houden van diabetes type 1 vele malen makkelijker maakt. Het bedrijf CamDiab is dan ook een spin-off van de Universiteit van Cambridge, met dr. Hovorka als directeur. Cambridge en Diabetes, vat je ‘m? De naam CamAPS is dan weer een variant op APS, ofwel Articifial Pancreas System: de kunstmatige alvleesklier. Lees hier meer over in ons artikel over closed loop systemen voor diabetes type 1.

Misschien wel het grootste nadeel van de CamAPS FX app is op dit moment dat de app alleen voor Android verkrijgbaar is. Er is nog geen iOS app beschikbaar voor diabetespatiënten die een iPhone gebruiken. Daarom is het goed nieuws dat CamDiab hard aan het werk is om dit probleem weg te nemen.

Het bedrijf doet geen openbare uitspraken over releasedatum, maar insiders geven aan dat CamDiab mikt op een release van CamAPS FX voor iPhones eind dit jaar. Laten we hopen dat dit ook echt klopt. Tot die tijd nog even geduld dus, voor iedereen met een Ypsopump en MyLife Loop! Of natuurlijk gewoon met twee telefoons tegelijk rondlopen.