Laatst bijgewerkt op 24 april 2023, 9:57

In de zoektocht naar een mooie aanbieding voor een horloge dat je helpt met het verbeteren van je gezondheid, kom je een soms verwarrende hoeveelheid merken, modellen, types en soorten tegen. Want wil je een smartwatch, een sporthorloge of een activity tracker kopen? En van welk merk dan? En welk model? We voelen de keuzestress alweer komen!

In dit korte artikel willen we je graag helpen met het kiezen van het soort horloge dat bij je past.

 

De smart watch

Een smartwatch is een horloge dat in de basis een verlengstuk is van je telefoon: je krijgt notificaties en je ziet dat je gebeld wordt (en soms kun je zelf ook bellen), zodat je je telefoon wat vaker in je zak kan laten liggen. Smartwatches zien er doorgaans stijlvol uit en zijn bedoeld om de hele dag te dragen.

Maar je gezondheid dan? Smartwatches ondersteunen tegenwoordig ook diverse gezondheidsfuncties. Wat mag je dan verwachten? Denk dan aan een stappenteller, maar vaak ook GPS, hoogtemeter, hartslagmeter, en dergelijke. Ook diverse trainingsprogramma’s ontbreken niet. Kortom: smartwatches zijn doorgaans stijlvolle alleskunners in de vorm van een klassiek horloge.

Bekende fabrikanten zijn Apple en Samsung, maar ook Fitbit en Garmin bieden mooie smartwatches. Ook Chinese nieuwkomers Huawei en Xiaomi doen sinds kort mee, met betaalbaardere modellen. In het algemeen bevinden Apple en Garmin zich in het premium segment, terwijl Fitbit en Garmin het middensegment bezet (tussen Xiaomi en Apple in).

> Is een smartwatch echt iets voor jou? Lees dan hier over de beste smartwatches van 2022! Overweeg je een Fitbit smartwatch? De Versa 3 en Sense krijgen binnenkort een update, neem dat in ieder geval mee in je overwegingen.

Van de smartwatch stappen we even over naar de volgende concurrent, het sporthorloge…

 

Het sporthorloge

Ben je een fanatieke sporter? Dan is een smartwatch misschien wel te kwetsbaar. Meestal is een smartwatch wel waterdicht, maar zeker niet bedoeld om outdoor intensief te worden gebruikt. Stof, krassen en deuken zijn dan vaak het gevolg. Vooral het scherm is bij de meeste smartwatches kwetsbaar.

Het sporthorloge is dan wel wat minder stijlvol, maar kan wel veel beter tegen dat soort zaken. Ook bieden sporthorloges doorgaans veel uitgebreidere trainingsprogramma’s en meetinzichten. Het zijn immers geen alleskunners, maar horloges die specifiek gebruikt worden tijdens rennen, fietsen, golfen en zelfs duiken. Omdat ze tegen een stootje moeten kunnen, zijn sporthorloges zeker niet de kleinste. Wel kun je sporthorloges prima gebruiken zonder smartphone voor hun belangrijkste functies.

Bekende fabrikanten zijn Fitbit en Garmin, maar ook specialisten als Polar en Suunto. Sporthorloges zijn doorgaans stevig geprijsd, door hun nadruk op ‘ruggedness’ en specifieke trainingsfunctionaliteiten. Vuistregel: hoe specialistischer, hoe duurder!

> Ben je op zoek naar een sporthorloge? Lees dan hier over de beste sporthorloges van 2022! En een voorbeeld van een specialistisch sporthorloge: de Suunto EON Core.

En dan nu het laatste onderdeel van dit artikel, waar de gezondheidshorloges zijn begonnen: de activity tracker.

 

De activity tracker

Ben je helemaal geen fan van grote apparaten aan je pols? Geen extreem intensieve sporter? Dan is een activity tracker helemaal jouw ding. Begonnen als een klein en smal apparaatje dat je om je pols doet en je stappen telt, zijn het inmiddels veel uitgebreidere apparaatjes geworden, met hartslagmeting en soms zelfs zaken als saturatiemetingen en de mogelijkheid tot (beperkte) integratie met een smartwatch. Zo is de nieuwe Fitbit Charge 5 extreem uitgebreid, met ECG, stressmeting, saturatie, GPS en nog veel meer.

> Klinkt dat interessant? Lees dan over de beste Fitbit Charge 5-aanbieding

Anders dan een sporthorloge, is een activity tracker echt bedoeld om continue te kunnen dragen, net als een smartwatch. Maar waar een smartwatch vaak veel functionaliteit mist zonder smartphone in de buurt, kun je een activity tracker in dat geval nog steeds prima gebruiken. Ook de kleine afmetingen zijn nog steeds een belangrijke focus, gelukkig.  Bekende aanbieders zijn Fitbit, Garmin en Xiami.

> Overtuigd dat je een activity tracker wil? Lees hier dan over de beste activity trackers van 2022!

 

Dus: een smartwatch, sporthorloge of activity tracker kopen?

En, wat wordt het? Ga je voor een stijlvolle smartwatch, een sporthorloge dat tegen een stootje kan of juist voor de meer minimalistische activity tracker? Hopelijk hebben we je verder kunnen helpen in je keuze. Veel plezier met het werken aan en meten van je gezondheid!

 

Er is altijd meer

Zin om meer te lezen? Gezondermeer helpt je graag verder met gezond bewegen, artikelen over hoe je inzicht krijgt in je gezondheid, een blog met interessante artikelen over gezond leven en de beste aanbiedingen!