Hoe ‘gezond’ iemand is, is niet altijd even makkelijk te bepalen. Want gaat het er om hoe gezond je je voelt? Hoe gezond je eet of beweegt? Of kunnen we op een objectieve manier bepalen hoe gezond je bent?┬áDe Amerikaanse verpleegkundige Marjory Gordon heeft hier in de vorige eeuw een standaard anamnese (intakegesprek of interview tussen dokter en patient) voor uitgewerkt die bekend is komen te staan als de ’11 patronen van Gordon’.

In principe is deze aanpak met vragen over verschillende gebieden voor medische professionals opgesteld. Maar je kunt deze 11 patronen van Gordon ook gebruiken om eens kritisch te kijken naar je eigen gezondheid.

 

De 11 patronen van Gordon

We lopen alle patronen even stuk voor stuk langs, met een korte toelichting.

Patroon 1 – Gezondheidsbeleving en -instandhouding

Hierbij wordt de beleving van de persoon zelf uitgevraagd. Hoe zou zou iemand de eigen gezondheid inschatten en omschrijven. Welke risico’s en mogelijke problemen zijn er?

Patroon 2 – Voeding en stofwisseling

Bij deze vragen gaat het om het voedingspatroon oftwel de patronen rond eten, drinken en het gewicht (in verhouding tot de lengte). Ook wordt hier gekeken naar andere stofwisselingsindicatoren zoals lichaamstemperatuur.

Patroon 3 – Uitscheiding

Plat gezegd gaat het hier om alles wat het lichaam verlaat, dus denk aan plas en poep, maar ook zweet. Zijn daar problemen mee of opvallende zaken?

Patroon 4 – Activiteiten

Bij dit patroon gaat het om dagelijkse of frequente beweging. Wat doet iemand en zijn er bijvoorbeeld beperkingen in de bewegingsvrijheid.

Patroon 5 – Slaap en rust

Hoe goed (en lang) slaap je? Voel je je uitgerust en energiek? Neemt iemand genoeg rust op een gemiddelde dag.

Patroon 6 – Cognitie

Hoe staat het met de werking van de hersenen en zintuigen (met een mooi woord: cognitieve functies). Hoe goed kun je waarnemen (proeven, ruiken, zien, etc), verwerken van wat je waarneemt, onthouden en nog veel meer cognitieve processen.

Patroon 7 – Zelfbeleving

Hoe kijk je naar jezelf? Hoe goed ken je jezelf. Zaken als zelfbeeld, identiteit, eigenwaarde en de emotionele huishouding horen hier bij, maar ook dingen als lichaamshouding of motoriek maken onderdeel uit van het patroon van zelfbeleving.

Patroon 8 – Rollen en relaties

Hoe gaat het met je relaties in de breedste in van het woord. Denk hierbij aan situaties in het gezin, binnen de familie, op de werkvloer en in andere sociale omgevingen. Welke rollen neem je daar aan en hoe beleef je die?

Patroon 9 – Seksualiteit en voortplanting

Hoe ervaar je je eigen seksualiteit? Welke patronen kennen je seksuele relaties en hoe (on)tevreden ben je hierover? Ook de seksuele ontwikkelingsfases zoals pubertijd of juist menopauze worden hier onderzocht.

Patroon 10 – Stressverwerking

Dit is de manier waarop iemand met problematische situaties en stress omgaat. Zijn er bijzondere / ingrijpende dingen gebeurd die een grote invloed hebben. Heb je het gevoel dat je ‘in control’ bent?

Patroon 11 – Waarden en overtuigingen

Welke normen en waarden omarm je? Op basis van welke overtuigingen neem je bepaalde beslissingen in je leven?

 

Meer informatie over de 11 patronen van Gordon

Als je voor jezelf wilt nagaan hoe gezond je bent, dan kun je deze patronen van Gordon puur als ‘checklist’ gebruiken om in de breedte te bepalen hoe het met je gaat. Maar wil je echt serieus aan de slag met concrete Gordon vragenlijsten? Dan is het handig om meer informatie in te winnen. Op de educatieve website Opsteker.com kun je een vragenlijst met specifieke voorbeeldvragen voor de Gordon patronen en een PDF downloaden. Op verpleegkunde.net vind je naast de Gordon vragenlijst nog meer classificatiemodellen voor de gezondheidszorg.

 

Meer lezen over gezondheid?

Op Gezondermeer vind je meer. Lees is ons blog bijvoorbeeld over gezond eten, gezond afvallen en gezond bewegen. Of bekijk de laatste aanbiedingen op het gebied van gezondheid.