Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:36

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt en nodig is voor de productie van cellen en hormonen. Toch is er veel te doen over hoog cholesterol. Maar wat betekent dat eigenlijk en wat kun je eraan doen? We geven je graag tips over manieren om met voeding je cholesterol te kunnen verlagen.

 

Te hoog cholesterol: wat betekent het eigenlijk?

Hoog cholesterol wordt vaak in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, waaronder beroertes en hartaanvallen. Dit komt omdat wanneer het cholesterolgehalte te hoog is, het kan worden afgezet op de wanden van bloedvaten. Daardoor kunnen die bloedvaten vernauwen en zal je bloed minder goed kunnen stromen. Dat verhoogt het risico op blokkades die leiden tot hartaanvallen en beroertes. Daarnaast kan te hoog cholesterolgehalte ook leiden tot galstenen, leverziekte en andere gezondheidsproblemen.

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol (‘slecht’ cholesterol) en HDL-cholesterol (‘goed’ cholesterol). LDL-cholesterol is de soort die kan worden afgezet op de wanden van bloedvaten, terwijl HDL-cholesterol helpt bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit het lichaam.

Een hoog cholesterolgehalte kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een dieet met veel verzadigde vetten, weinig beweging, overgewicht, roken en genetische aanleg. Mensen die lijden aan diabetes, hoge bloeddruk en nierziekten lopen ook een hoger risico op hoog cholesterol.

Een hoog cholesterolgehalte hoeft niet slecht te zijn, door de genetische aanleg kan ook een fanatieke sporter hoge cholesterol hebben. Maar hoog cholesterol in combinatie met een van bovenstaande aandoeningen (eetgewoontes, overgewicht, roken, weinig beweging) kan wel degelijk voor extra risico zorgen.

 

Cholesterol verlagen met voeding

Gelukkig zijn er manieren om een ​​hoog cholesterolgehalte te beheersen en het risico op gezondheidsproblemen te verminderen. Dit kan door het volgen van een gezond dieet met weinig verzadigde vetten en cholesterol, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken. Logisch eigenlijk. Gezond eten betekent in dit geval:

  • Plantaardige producten in plaats van dierlijke producten
  • Groente en fruit
  • Volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst
  • Noten en peulvruchten
  • Magere en halfvolle zuivelproducten
  • Minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet: noten, vette vis, avocado en sojabonen bijvoorbeeld
  • Niet te veel suiker
  • Niet al te veel koffie drinken

Door goed met voeding om te gaan kun je in theorie je cholesterol met ca. 10% verlagen. Meer weten? Check ook de Hartstichting hier over.

 

Becel ProActiv om je cholesterol te verlagen: een medicijn met bijwerkingen?

Een bekend product waar mee geadverteerd wordt om je cholesterol te verlagen is Becel ProActiv. Becel geeft aan dat deze margarine cholesterolverlagend werkt op basis van plantensterolen. Op de website van Becel ProActiv claimt Becel dat 4-6 boterhammen met ProActiv per dag je cholesterol met 7-10% kan verlagen na een periode van 2-3 weken. Natuurlijk wel als je voor de rest ook gezond leeft.

Nou ja, ze zeggen het anders, maar dat is hoe wij het voor onszelf hebben omgerekend. Meer weten? Check dan zelf de site van Becel ProActiv over dit onderwerp.

En het blijkt te werken. Foodwatch rapporteert namelijk dat Becel ProActiv bijwerkingen kan hebben. Of liever gezegd, dat het product niet altijd veilig is: het werkt zo effectief dat het eigenlijk een medicijn zou moeten zijn. Als je geen verhoogd cholesterol hebt, moet je dus zeker geen ProActiv eten! Niet zozeer bijwerkingen, maar wel een belangrijke disclaimer eignelijk. Lees hier meer in ons artikel over de bijwerkingen van ProActiv.

 

Medicatie om cholesterol te verlagen

Het is natuurlijk eveneens mogelijk om met medicatie je cholesterol te verlagen, bijvoorbeeld statines (waarmee je je cholesterol met ca. 25%-45% kan verlagen). Medicatie is natuurlijk echt alleen bedoeld voor gevallen waar te hoog cholesterol serieus negatieve effecten kan opleveren. Je huisarts speelt hier de belangrijkste rol in. Ga dus naar een arts als je een vermoeden van hoog cholesterol hebt.

 

Ga naar een arts

Eigenlijk geldt dat in alle gevallen, ook als je aan de gang gaat met Becel Proactieve. Laat altijd eerst je cholesterolgehalte controleren door een arts, vooral als er sprake is van een familiegeschiedenis van hoog cholesterol of hart- en vaatziekten.

Ga niet zelf experimenteren! Cholesterol is namelijk in de basis nuttig en zelfs noodzakelijk voor je lichaam, dus als je geen verhoogd cholesterol hebt en je gaat toch actief je cholesterol verlagen, dan kun je daar op termijn ook last van krijgen.