Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2024, 10:55
Diabetes heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Of je nu type 1, type 2 of een andere vorm van diabetes hebt, het vraagt altijd aandacht en zorg. Maar wat betekent het om te leven met diabetes? We zetten een paar belangrijke zaken voor je op een rij (maar zijn zeker niet volledig!) en geven je wat tips.
Diagnose en acceptatie
Als je hoort dat je diabetes hebt, is dat schrikken. Iedereen reageert anders op zo’n boodschap: van ontkenning en boosheid tot verdriet en acceptatie. Dat is heel normaal. Het is belangrijk om deze gevoelens toe te laten en erover te praten met vrienden, familie of een zorgverlener. Acceptatie is een belangrijke stap in het goed omgaan met je diabetes.
Bloedsuikerspiegel monitoren
Een van de belangrijkste onderdelen van het leven met diabetes is het regelmatig controleren van je bloedsuikerspiegel. Dit helpt je om te begrijpen hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen, activiteiten en medicijnen. Gebruik een glucosemeter of een glucosesensor om je bloedsuikerspiegel te volgen. Het doel is om je waarden binnen een gezond bereik te houden. Je zorgverlener bespreekt met je wat gezonde waarden zijn.
Voeding en diabetes
Gezond eten is belangrijk als je diabetes hebt. Dat betekent niet dat je nooit meer een taartje mag eten of dat je die favoriete pasta moet laten staan. Het is wel belangrijk om bewust te zijn van wat je eet. Kies vooral voor producten met veel vezels, magere eiwitten, gezonde vetten en varieer met groenten en fruit. Laat voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten liefst zoveel mogelijk staan. Een diëtist kan je helpen om een voedingsplan te maken dat past bij jouw wensen en behoeften.
Regelmatige lichaamsbeweging
Bewegen is goed voor je diabetes. Het helpt niet alleen om je bloedsuikerspiegel te verlagen, maar ook om je hele gezondheid te verbeteren. Probeer daarom elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Dat hoeft geen topsport te zijn. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn ook prima. Ook krachttraining kan helpen. Omdat bewegen invloed heeft op je bloedsuikerwaarde, is het verstandig om met je zorgverlener te overleggen voordat je begint met een (nieuw) oefenprogramma.
Medicijnen en insuline
Afhankelijk van het type diabetes dat je hebt, kan het zijn dat je medicijnen moet nemen of insuline moet spuiten. Het is belangrijk om je medicijnen nauwkeurig volgens voorschrift in te nemen en eventuele bijwerkingen te melden aan je arts. Moet je insuline gebruiken dan legt je zorgverlener uit hoe je dit moet toedienen en hoe je de insuline moet bewaren.
Stress
Als je diabetes hebt, kan dit voor veel stress zorgen. Stress kan invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om hiermee om te gaan. Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen. Steun van vrienden en familie kan ook enorm bijdragen om je mentaal goed te blijven voelen.
Regelmatige medische controles
Regelmatige afspraken met je zorgverlener zijn ook een belangrijk onderdeel van het goed omgaan met je diabetes. Deze controles helpen om eventuele complicaties op tijd op te sporen en aan te pakken. Laat je ogen, voeten, en nieren regelmatig controleren. Diabetes kan deze organen beïnvloeden. Houd ook je bloeddruk en cholesterol in de gaten.
Leren over diabetes en ondersteuning
Het leven met diabetes kan soms eenzaam en uitdagend aanvoelen. Het kan daarom helpen om steun te zoeken bij andere mensen met diabetes. Bijvoorbeeld via activiteiten voor mensen met diabetes of online via gespreksgroepen. Zo hoor je ervaringen en kun je tips vragen. En hoe meer je weet over diabetes, hoe beter je in staat bent om goed om te gaan met je diabetes. Er zijn verschillende hulpmiddelen maar ook organisaties die bijeenkomsten, trainingen of webinars verzorgen over diabetes.
Een waardevolle bron voor informatie en ondersteuning is Diabetesvereniging Nederland. Bezoek de site voor uitgebreide informatie, activiteiten en ervaringen van mensen die leven met diabetes.