Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:32

Ben je net als wij een fanatieke luisteraar van de Podcast Over Media (POM) van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth? Dan heb je in het huidige seizoen vast wel aflevering 33 geluisterd, Laagdrempelig larpen. In die aflevering vertelt Alexander Klöpping over een glucosemeter die hij continu op zijn arm heeft zitten, vastgezet met een enorme pleister.

Met die meter brengt Alexander de ontwikkeling van zijn glucoseniveau in kaart gedurende de dag, zodat hij kan zien welke producten bij hem een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken (de befaamde sugar rush), natuurlijk vooral vanwege de vermoeidheidsdip die daar op volgt. En in zijn algemeenheid helpt het om te begrijpen in hoeverre de bloedsuiker curve een weergave is van hoe hij zich voelt.

De meter die hij daar gebruikt is de Veri. Bekijk hier de website van het apparaat (nog niet te verkrijgen in Nederlandse winkels, natuurlijk, want nog iets te niche).

Quantified self en bio-hacking

Dat apparaat past mooi in een al wat langer gaande Silicon Valley-traditie van de quantified self, waarbij mensen (vaak de standaard ietwat nerdy startuptypes) zo veel mogelijk data over hun lichaam in kaart brengen, om zo beter te begrijpen hoe het werkt en hoe die werking verbeterd kan worden. Meten is weten! De quantified self-beweging vloeit vervolgens naadloos door richting biohacking, het verbeteren van je lichaam met technologie, door specifieke bacteriën tot je te nemen en zo verder. Hoor ik daar een cyborg?

En dat natuurlijk allemaal met als doel om gezonder en gelukkiger te worden. En dat juichen we natuurlijk allemaal toe, hoewel het altijd verstandig is om je levensstijl stap voor stap te wijzigen, en niet in 1 enorme stap. Je weet namelijk nooit precies hoe je lichaam ergens op reageert tot je het daadwerkelijk probeert.

Tot zover is de vertaling van deze trends richting concrete producten nog echt het domein van startups, waardoor iets als de Veri nog moeilijk te verkrijgen in Nederlandse mainstream winkels. Dat gaat ongetwijfeld binnenkort veranderen, want ook in Nederland zijn wat eenvoudiger quantified-self gadgets als smartwatches en activity trackers steeds populairder aan het worden. Dus een vervolgstap laat vast niet lang op zich wachten. Natuurlijk houden wij deze nieuwe tak aan de gezondheidsboom nauwlettend voor je in de gaten!

Meer weten over glucose?

Wil jij ook meer weten over glucose omdat je overweegt net als Alexander een Veri aan te schaffen? Lees dan bijvoorbeeld het boek Glucose revolutie, geschreven door Jessie Inchauspe. Is een boek net een brug te ver voor je? We feel you. Jessie beheert gelukkig ook de populaire Instagram account @glucosegoddess, waar je even kunt grasduinen voor meer info.

Old-school meetapparatuur

Zoek je in de tussentijd wat traditionelere meetapparatuur? Je weet wel, die je alleen gebruikt als je even iets wil meten? (ja, dat bestaat nog steeds). Check dan ons artikel over bloeddrukmeters of ga direct naar het overzicht van meetapparatuur bij Bol.com.